La Raça Catalana de Pollastre i Capó del Prat va aconseguir la certificació del producte amb Indicació Geogràfica Protegida per part de la Unió Europea el 21 de juny de 1996.
Aquest reconeixement permet distingir aquest producte amb una qualitat suprema en una zona de producció molt específica, garantint un procés d’elaboració segons els estàndards marcats per aquest organisme. La IGP garanteix la seva qualitat.
A la web del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat podeu aprofundir en les característiques d'aquest animal.
El motiu pel qual existeix un Consell Regulador d’aquest producte al
Prat és per mantenir la qualitat d'aquest producte agroalimentari únic,
el Pota Blava.
Des de fa molts anys, al Delta del Riu Llobregat, ha existit un tipus de gallina rústica i mediterrània, que després de la seva evolució i millora espontània, ha donat lloc a la raça autòctona dels galls i gallines del Prat, coneguda a l’actualitat com a raça catalana del Prat o Pota Blava.
Cada animal, ja sigui un pollastre, gall o capó de la Raça Prat ha de dur la seva etiqueta, seguint una estricta normativa, alimentat amb pinsos adequats a la màxima qualitat, criat a les instal·lacions apropiades, inspeccionades anualment, dins de la seva àrea geogràfica protegida i sacrificat amb totes les garanties sanitàries.
A final del segle XIX es va començar a fixar una raça de pollastres pròpies de la zona del Delta del Llobregat. Predominaven les gallines amb tons lleonats en el plomatge, fet que va captar l’atenció d’avicultors catalans que van afirmar que tenia l’empremta de la raça lleonada conxinxina. També es va perfilar la varietat blanca. La Raça Prat presenta unes característiques determinades.
Les característiques que té el producte
del Prat o Pota Blava són les seves plomes d’un viu ros fosc sense
arribar a rogenc, especialment en el coll i el dors; les seves potes de
color blau pissarra d’on prové la seva denominació i que al costat de
les plomes i de les potes destaca el vermell viu de la cresta, la cara i
les barbelleres, el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenc i
el bec fosc.
El Pota Blava evoca els pollastres d’abans, ben criats i naturals, amb una carn rica en proteïna i amb poc contingut en greixos. La seva reputació ha estat possible gràcies al treballs dels avicultors i pagesos que van recuperar i conservar aquesta raça d’aviram tradicional i mediterrània.